VII Czasówka Kaczawska Wojcieszów 22.09.2018

REGULAMIN CZASÓWEK KARKONOSKICH

VI EDYCJA VII CZASÓWKA KACZAWSKA Jazda indywidualna na czas WOJCIESZÓW – PODGÓRKI 22 wrzesień 2018 r.

I. Cel wyścigu – promocja Miasta Wojcieszów , powiatu Złotoryjskiego, województwa Dolnośląskiego – popularyzacja sportu kolarskiego
II. Organizator
– Karkonoskie Stowarzyszenie Cyklistów w Jeleniej Górze ul. Kiepury 61 /17 www.karkonoskiestowarzyszenie.pl
III. Współorganizator
– Urząd Miasta Wojcieszów, ul. Pocztowa 1
IV. Klasa wyścigu
Wyścig z kalendarza dolnośląskiego punktowany do CHALLANGE DZKol oraz kalendarza Masters, challange Górski KSC
V. Uczestnictwo
W wyścigu uczestniczą zawodnicy zaliczający się do kategorii :
młodzik, junior mł., junior, senior i Masters (Kobiety i Mężczyźni) oraz Niezrzeszeni Open od 19 lat ( po wypełnieniu oświadczenia) Prawo startu mają zawodnicy posiadający licencję kolarską na rok 2018 oraz badania lekarskie.

VI. Termin i miejsce wyścigu Wyścig rozegrany zostanie na trasie Wojcieszów – Podgórki /k Jeleniej Góry w dniu 22.09.2018 r.
VII. biuro wyścigu – MOPS Wojcieszów, ul. Bolesława Chrobrego 105
Zgłoszenia będą przyjmowane w dniu wyścigu od godz. 9.30 do godz.11.00 w biurze zawodów. – odprawa techniczna w Biurze Zawodów godz. 11.30 – start : godz.12.00 Wojcieszów ul. Kolejowa obok Remizy w Wojcieszowie – meta : Podgórki – zakończenie ok. 15.00
VIII. Sposób przeprowadzenia wyścigu – jazda indywidualna na czas rozegrana zostanie w 17 kategoriach (*w tym kategoria Niezrzeszeni Open) . W dniu 22.09.2018 r. (sobota) Dystans 7500 m. Start zawodników co 1 min. W przypadku większej ilości zawodników starty co 30 sek Wyścig rozgrywany jest przy ruchu drogowym zamkniętym pod górę, Zakończenie około godz. 15.00 ( MOPS Wojcieszów) Wyścig odbędzie się zgodnie z przepisami PZKol. i niniejszym regulaminem.

Wyścig jest rozgrywany w następujących kategoriach wiekowych:

Młodzik/czka 13 – 14 lat rocznik 2005 – 2004

Junior/ka mł. 15 – 16 lat rocznik 2003 – 2002

Junior/ka 17 – 18 lat rocznik 2001 – 2000

Senior/ka 19 – lat rocznik 1999 i starszy/a

Cyklosport 19 – 29 lat rocznik 1999 – 1989

Masters Kobiety K30+ 30 – lat rocznik 1988 i starsze

Masters Kat. M30 30 – 39 lat rocznik 1988 – 1979

Kat. M40 40 – 49 lat rocznik 1978 – 1969

Kat. M50 50 – 59 lat rocznik 1968 – 1959

Kat. M60 60 – 69 lat rocznik 1958 – 1949

Kat. M70 70 – i starsi rocznik 1948 i starsi

Kat. Niezrzeszeni Open (K+M) od 19 lat rocznik 1999 i starsi (start w tej kategorii po wypełnieniu oświadczenia).

IX. Klasyfikacja Zwycięzcą wyścigu zostanie zawodnik, który uzyska najlepszy czas przejazdu na powyższym dystansie. Ponadto prowadzona będzie klasyfikacja Open, gdzie będzie wręczana koszulka lidera kobiet i mężczyzn. W klasyfikacji generalnej Czasówek Karkonoskich, zwycięża zawodnik ,który zdobędzie największą ilość punktów. W każdej edycji punktuje 15-tu zawodników wg następującej punktacji : I miejsce – 15 pkt VI miejsce – 10 pkt XI miejsce – 5 pkt II miejsce – 14 pkt VII miejsce – 9 pkt XII miejsce – 4 pkt III miejsce – 13 pkt VIII miejsce – 8 pkt XIII miejsce – 3 pkt IV miejsce – 12 pkt IX miejsce – 7 pkt XIV miejsce – 2 pkt V miejsce – 11 pkt X miejsce – 6 pkt XV miejsce – 1 pkt W wyścigu klasyfikacja jest prowadzona oddzielnie za każdą edycję. Suma punktów zdobytych w 6-ciu edycjach ( w tym obowiązkowo w edycji finałowej), decyduje o wygraniu cyklu Czasówek Karkonoskich . Przy równej ilości punktów decyduje edycja finałowa. Gdy będzie przykładowo 5 zawodników, zwycięzca uzyskuje 5 punktów .

X. Finansowanie Opłata startowa w wyścigu wynosi wg stawek PZKol , masters i niezrzeszeni 60,-zł na rok 2018. Koszty uczestnictwa pokrywają sami uczestnicy. Koszty organizacyjne i komisji sędziowskiej pokrywa organizator.

XI. Pomoc techniczna Na trasę wyścigu nie będą dopuszczone żadne wozy techniczne.
XII. Nagrody Koszulka lidera kobiet i mężczyzn Open na każdej edycji Nagrody rzeczowe od I do III miejsca na każdej edycji Jeżeli w danej kategorii będzie mniej niż 10 zawodników/czek, nagradzany będzie tylko zwycięzca. W przypadku, gdy będzie powyżej 20 zawodników w danej kategorii, nagrody do V miejsca. W klasyfikacji Generalnej Czasówek Karkonoskich (Finał-Bolków-Gorzanowice): Puchary lub nagrody rzeczowe od I do III miejsca w każdej kategorii

XIII. Postanowienia końcowe Komisję sędziowską wyznaczy Kolegium DZKol na wniosek organizatora. Organizator nie odpowiada za wypadki spowodowane przez zawodników bądź osoby towarzyszące w trakcie trwania wyścigu. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za rzeczy skradzione, zagubione lub zniszczone przed, w trakcie i po imprezie. Organizator w porozumieniu z Sędzią Głównym zastrzegają sobie prawo ewentualnych zmian w regulaminie we wszystkich sprawach w nim nie ujętych.
Zawodnicy powinni posiadać ubezpieczenie NW i OC
XIV. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy – Michał Włoszczowski Wiceprezes Zarządu KSC – Kucab Aleksandra KSC Adres szpitala:
Jelenia Góra, ul. Ogińskiego 6, tel. +48 (75) 75-31-905, 75-42-048
Zespół Opieki Zdrowotnej w Złotoryi, ul. Hoża 11, 59-500 Złotoryja, tel. 76 877 95 74

Regulamin zatwierdzono dnia: 11.08.20018 r. DZKol Wrocław: Zbigniew Jaszowski